Monday, February 11, 2013

Развит капитализъм = честни избори + национална собственост върху монополите


 Пък ако не щете...

Успокойте се! Проверките на ЕРП-тата ще покажат, че всичко е законно. Нали самите сделки за продажба на ЕРП бяха узаконено престъпление?

Но у нас по принцип борят алкохолизма с пиене. Затова до ден-два ще чуем призиви за по-нататъшна "либерализация"  на "пазара" на електричество, за да умножим  грешките, които доведоха до появата на частни монополи.

Всички естествени монополи неизбежно нарушават принципите на конкуренцията. Затова ги наричат естествени. Не може да има две национални армии в една страна, две правителства, както не може да има две улици върху едно и също трасе.  Не може и е изключително скъпо да има две успоредни мрежи за водопровод и канализация, както и за електрозахранване в един и същи град. Легенди че някъде имало такова чудо не могат да минат дори за УФОлогия. (Няма как да фалшифицираш любителски кадри на четириъгълен триъгълник, защото такова нещо е непредставимо).

Поради всичкото което в пазарната икономика се налага тези utilities (комунални услуги) да са или обществена собственост, или толкова силно регулирани, че да е все едно чия е собствеността.

Но тъй като в малка държава един монопол тежи с влиянието си много повече, отколкото в голяма, много е трудно да се избегне корумпирането на всякакви органи за надзор - тръгвайки от комисии, минавайки през министерства, депутати, партии, медии. Това  работи, и то донякъде, само в страни като САЩ или Англия. Следователно за нас остава какво?

Ами първата опция!

Ако искаме да запазим било демокрацията, било интересите на избирателя, било да предпазим бизнеса от непосилни цени, трябва да разберем следната параленинска формула за малките икономики: "Развит капитализъм  = честни избори + национална собственост върху монополите".

Дори на тези, които идеализират Царство България следва да напомня, че водоснабдяване, електрификация (все още в първите си стъпки), пътища, БДЖ, пристанища - са били държавни.  БДЖ означава "Български ДЪРЖАВНИ железници". За ИПИ разбира се, и цар Борис трябва да е комунист, но засега само наричат Обама социалист, защото е далеко.

Оттук нататък следва сложното. Как да бъде възстановена пазарната икономика, като се отменят престъпните сделки на по-предното правителство (Двойната коалиция и най-вече министър Милко Ковачев)? Лесно се прави от яйца омлет, обратният процес е доста по-труден. Особено след като Борисов и Дянков запечатаха създаденото положение, като продадоха на ЕРПтата (за жълти стотинки, както си му е обичаят) останалите 49% държавни дялове.

Какво да направим, за да си купим обратно депутатите и регулаторите, купени с пари от нашите абонатни сметки? Да дадем тройно повече от австрийците и чехите? Може, но продаваема честност не струва пукнат грош.

Все пак най-важното е, да знаеш, накъде вървиш. Сега същите псевдопазарници, които по начало ни бутнаха  в тресавището на крепостничеството, гледат единствено да ни натикат главата под водата.

No comments:

Post a Comment