Thursday, January 21, 2010

Инсорсване = пълзяща национализация

Първи случай на инсорсване в България. На хаирлия да е!

Преди около 10 години България бе обхваната от гнусливост. Тотално бе раздържавена всяка дейност с мирис на пари. Дори отделенията на полицията откриха гишета на Сибанк в собствените си сгради и досега са без касиер. За да платиш глоба, трябва да платиш на банката средно 3 лева за услутата да ти я пренесат на 3 метра разстояние.

Причината за това всенародно движение беше очевидна. Парите корумпират. А на частника действат облагородяващо. Частникът - например Сибанк - е същество с друг метаболизъм, което прави всяко нещо по-добре, по-ефикасно и по-икономично, защото от корист допринася за общото благо. Например, знае как да бутне подкуп. И настана "икономиката на ЗОП", когато главният продукт на страната бе папки с документация за подаване на оферти, дръзки по размера на сумата и мизерни по изпълнение.

Но както при най-дебилските експерименти при социализма, винаги оставаше малката правда. Онези детайли от всекидневието като живеене, дишане, правене на нещо. Да се сложи пътен знак, тъй че колите да са осведомени, че напреде иде пропаст и да завиват.

И ето, без да знаят, че посягат на епохалното ни реформено завоевание, общинарите в Търговище сами са нарисували табели. Не, че са се усъмнили, че частните табели са безспорно и априори по-евтини, но пусто пък, цената, цената им да не беше, като да са златни. Само заради този дребен кусур колите продължат да скачат в пропастта.

Сега остава държавата да си върне пътната техника и да почне да прави пътища бързо и евтино, както когато се създаваше транспортната мрежа на страната. И т.н. - водоснабдяване, електрификация, здравни заведения и прочие.

Пък после, като се види, живот и здраве, отново с пари за пилеене, може пак да си достави удоволствието да носи на гръб по-добрия стопанин.

Gulliver
===================================================================

Информация от в."Стандарт", четвъртък, 21 януари 2010:

Притиснати от икономическата и финансова криза общинарите в Търговище с носталгия се сетиха и се върнаха към популярния и практичен соцпочин "направи си сам".


Търговище

Те запретнаха ръкави, закупиха ламарина и бои и изработиха собственоръчно 126 пътни знаци и указателни табели вместо да обявяват обществена поръчка и да възлагат направата на пътните съоръжения на фирма. Според зам.-кмета Стоян Станчев така разходите излизат в пъти по-малко отколкото ако се изработват в специализиран завод. При необходимост занапред и сами ще реализираме тази дейност в работилницата на общинската администрация, уточни управникът.

50 чисто нови указателни табели вече са поставени в селата на общината. Броят им зависи от необходимостта при указване на мястото, уточниха специалисти. На места се подменят стари и олющени табели. Пет от табелите са с надпис ограничение на скоростта и са поставени на рискови пътни участъци. Поставени са още осем предупредителни знака А12, които показват неравности по пътя. 68-те нови табели за автобусни спирки също са дело на специалистите от кметската администрация. Осем решетки за водопроводни шахти допълват списъка от артикули на сръчните общинари.

Румяна Николова



No comments:

Post a Comment