Sunday, December 12, 2010

Исландците извоюваха по-човешки условия на изплащане

Преди година се изумих от нахалството на UK и Холандия, които извиваха ръцете на исландското население да плаща за глупостите на частни банки и алчността на европейски инвеститори. Така на 300 хиляди души щеше да се падне да връщат към 6 млрд. евро. Това прави към 20 000 на човек. При това човек, който не е помирисвал тези пари, защото, да подчертая, въпросните банки не бяха държавни.
Изплащайте, казваха, инак ви спираме за ЕС. То по тая логика и ние бихме могли да искаме от всеки хърватин да изпее "Излел Делю хайдутин", инак - вето за Европа. Ще пеят с пеленачетата барабар!
Но докъде стигна сагата на страната на гейзерите? Ами хората се побунтуваха, направиха референдум, отхвърлиха сделката, вдигнаха олелия, подкладиха вулкана Ейяфятлайокутл, спряха въздушния трафик в Западна Европа, и накрая посегнаха към червеното копче: поискаха заем от Путин. Путин на свой ред не може да не е споменал нещо за едни там локаторни бази и летища на САЩ.... Така или иначе дванайсет месеца по късно се оказа, че начин все пак имало.
Ще плащат чужди грехове, но в продължение на 30 години и при 3% лихва. Това пари ли са? Потомците на викингите дотогава като минимум ще удвоят националния доход и тая сума ще им се вижда дребна. Пък като влезнат, ще могат да се пазарят с англичаните на равна нога.
Може да са плюнка народ, колкото град Варна. Но ербап. Поздравления!
И метнете по една риба на тюлените, все пак!

No comments:

Post a Comment