Thursday, April 26, 2012

Неугодната истина за Чернобил е истина и за Фукушима и други аварийки. Затова спи на бивак в Интернет


Днес въпреки некръглата дата - 26 години - медиите слагат в емисията си годишнината от Чернобил. Мотивите да ни занимават с нея не са трудни за разбиране. Премиерът зачеркна строителството на АЕЦ Белене  и следователно, атомната енергетика е лошо нещо. Но извън евтините политиканства, дрънканиците за некачествени реактори и комунизъм, установено ли е нещо за причините? Ами да, представете си! Само че не от медиите ще го научите.
Следствието по Чернобил стигна до извода, че операторите на блок 3 са извършили опасна импровизация. те са изключили автоматичната система за защита, за да докажат рекордна върхова мощност. Тази безумна постъпка е била вдъхновена от кампанията на ранната перестройка за повишаване на "предприемчивостта", "печалбата" и "конкуренцията" във всички сфери на живот, особено в промишлеността.  Не прилича ли това на информацията и за Фукушима, където реакторите са американски - Марк 1? В Япония компанията-собственик е частна и е спестила разходи за поместване на резервните дизели на високо място - за да увеличи печалбата и дивидентите.Надпреварата за една рубла или йена в повече може да погуби стотици милиарди.
Това са тихите и прости факти, които медиите няма да ви поднесат на тепсия, както сте свикнали. Защото никое лоби не е заинтересовано да шуми за тях. Нито американското ядрено, нито руското ядрено, нито антикомунистическото, нито пък антиядреното. Защото пресечната точка на техните интереси няма нищо общо с вашите. И най-вече не чакайте истината да проникне през пазарническия филтър, въпреки, че точно същата история се разиграва с язовирите у нас,  нефтените кладенци в Мексиканския залив, газът в шистите, приватизацията на ж.п. съобщенията... Цялата индурстриална основа на днешната цивилизация постепенно се превръща в недопустим риск, попадайки в ръцете на невежи хазартни играчи. Логичният извод от всички предизвикани от манията за печалба аварии е, че има индустрии, в които сигурността е над алчността.  И най-напред - че свободната игра на пазарните сили с атомното ядро е недопустима, когато застрашава живота на милиони. Неугодната истина за Чернобил е истина и за Фукушима, и за много други неща. Затова именно е осъдена на изгнание в Интернет.
Така че едно лоби на гражданите би казало: някъде на Луната нека си играят на ядрен пазар и неутронна чаршия, но на собствен страх и риск. 
А тук ядрена енергия, първо, е нужна и второ, е допустима, само при условие за най-строг обществен контрол. Ето, това е общественият интерес.

Между другото, по-късен доклад, стъкмен след разпада на СССР "открива" и допълнителни технически слабости в реактора тип РБКМ.  Което е крайно неубедително, тъй като такива графитни реактори са  между най-разпространените. Те са строени масово през 50-те и 60-те гг. за производството на военен плутоний - и са изкарали по половин век и повече; тяхната принципна схема е смятана от физиците за най-надеждна и консервативна, технологията е стара и зряла, работните инструкции съответно са най-детайлно разработени и т.н. И най-важното, дори той не оспорва факта, че операторите необяснимо са изключили аварийните системи.

No comments:

Post a Comment